Niks werkt

Iemand schreef me:
"Zal de Ho'oponopono wel echt werken???? Ik heb zo veel in mijn leven gedaan maar er is niks wat echt werkt...
Affirmaties ook niet, ik ben zelfs een beetje veel anti affirmaties geworden...
 
Als ik zeg en 'nu ga ik het met m'n financiën goed doen maak ik er juist een zooitje van... ik kan beter zeggen 'ik ga er financieel een zootje van maken' dan zie je dat ik het dan wel goed doe - het is eerder andersom wat werkt. 
 

Daarbij ben ik een realist... ook roept men leef in het nu en accepteer zoals het is, en dan kom je/men aan met affirmaties dat is geen acceptatie want dan wil je iets veranderen..."

Ik antwoordde haar: 
Ik herken je woorden... ook ik was ooit op het punt waar jij nu zit. En... ik kan je niets leren, want het enige waar je echt van leert zijn je eigen ervaringen. Maar... kijk dan ook eerlijk naar je ervaringen: kan het zijn dat je onderliggende overtuiging dat niks echt werkt alles, maar dan ook alles blokkeert?

Dit is niet de plaats om je een lang antwoord te sturen, dus ik probeer zo kort mogelijk te zijn (maar als je een lang antwoord wilt dan is het misschien een idee om naar een van mijn workshops te komen, ik heb nu niets ingepland maar je kunt het in je achterhoofd houden). 

Werken met affirmaties alleen is niet genoeg - het gaat erom dat je ontdekt welke onbewuste overtuigingen je hebt ónder die affirmaties. Toen ik bijvoorbeeld wilde gaan afvallen met affirmaties, was het echt niet genoeg om alleen te affirmeren "ik ben slank". Ik heb diep gekeken wat er onder lag, en daar kwamen dingen als onzekerheid, gebrek aan veiligheid, slecht zelfbeeld, enzovoort naar boven. Pas toen ik die bij de wortel aanpakte, konden affirmaties als "ik heb een mooi lijf" en "ik ben slank" werken. 

Het allerbelangrijkste is: FOCUS. Pak één onderwerp en focus je daarop. Probeer niet meteen alles in je leven in een keer op te lossen. Focus bijvoorbeeld op je financiën, en begin met één simpele affirmatie, zoals: 
Er komt steeds meer geld binnen dan dat er uit gaat
Wanneer je deze affirmatie volledig hebt geïntegreerd, dat wil zeggen dat ie echt in je systeem zit, dan pas stap je over op een andere affirmatie. Een manier om een affirmatie te integreren is bijvoorbeeld "Doorbreek je overtuiging" (daarmee kom je er ook achter wat onderliggende overtuigingen zijn), of het Focuswiel, of de Paddenstoelenmethode (kaart gartis op te vragen op http://www.sunshineforthesoul.nl ). 

Hou je hoofd erbij: telkens wanneer je gedachten afdwalen (en dat zullen ze doen, en niet zo'n beetje ook, want je ego gaat tegengas geven!) ruk je jezelf weer bij de les: "Er komt steeds meer geld binnen dan dat er uit gaat." Net zo lang, totdat je blij bent wanneer je dit zegt of denkt. Maar daarvoor al, zul je merken dat je gedrag langzaam (met de nadruk op langzaam) maar zeker verandert - dat je veel bewuster bent over wat er uitgaat, dat je veel betere beslissingen neemt over wat er uit gaat, maar ook dat je toe laat dat er geld op verwachte én onverwachte manieren naar je toestroomt. 

En zo kan dit op ieder onderwerp in je leven. Focus, en bewust denken. En... dankbaar zijn. 

Begin maar met Ho'oponopono. Het is een betaalbare methode. En pas 'm toe, eerst op één onderwerp, en herhaal herhaal herhaal herhaal. Ik heb soms wel een uur lang achter elkaar (bijvoorbeeld tijdens mijn zwemuurtje) dezelfde Ho'oponopono herhaald. Net zolang tot je ontspanning voelt, en dan nog langer, tot je hoop voelt, en dan nog langer, tot je blijheid voelt, en dan nog langer... totdat je voelt dat het genoeg is. 

Blijf bij de les.

Realiteit 1
En nu over die zogenaamde realiteit. Wat nou, als jij wél die realiteit kunt creëren? Als je wél, zoals zo vaak wordt gezegd, de schepper van je leven kunt zijn? Als je wél de waarheid, de realiteit naar je eigen hand kon zetten? 

Wanneer je kijkt naar wat-is, blijf je energie zetten op wat is. Ik wil niet zeggen dat de realiteit niet de realiteit is, maar wil je die in stand houden of wil je haar veranderen? Wanneer je haar wilt veranderen, stop dan met er naar te kijken, het te voeden met je gedachten en woorden, het te versterken met de aandacht die je erop richt. Kijk liever naar wat je wílt, voed wat je wilt met je gedachten en woorden, versterk wat je wilt met jouw aandacht. Dan zal wat je wilt groeien, bloeien, je stoutste dromen overtreffen!

Realiteit 2
En nog iets over die zogenaamde realiteit. Je hoeft de realiteit niet te accepteren: liever niet! Droom van wat je wilt, reik naar meer, beter, hoger, verder, liefdevoller, blijer, gelukkiger, voorspoediger, rijker! Accepteren is in mijn boekje synoniem voor 'de hoop op iets beters opgeven'. Dat is zeker niet de bedoeling.
Maar: heb de realiteit wel lief. Wees dankbaar voor de realiteit, voor alles wat er geweldig en goed aan is, voor alles waar het je toe uitnodigt en uitdaagt door de ongewenste staat waar het zich nu nog in bevindt. Wees dankbaar voor het leven, voor alle kleine geschenken in je dag, voor het water uit de kraan, voor de straal zonneschijn terwijl je in alle rust je kopje thee drinkt, voor de wegen, de bomen, boeken, voor alles wat wel goed is in je leven - hoe klein ook. 
Dat is leven in het nu. En dan zie je dat vanuit het nu zich een geweldig leven voor je ontvouwt. Want: jij bent het waard.

Nog een laatste affirmatie voor jou: 
Ik ben in staat mijn leven ten positieve te veranderen, stap voor stap.