Je kwetsbaar opstellen

Esther schrijft:
"dit is de eerste keer dat ik mij niet kan vinden in je affirmatie,
als je je kwetsbaar opstelt t.o de buitenwereld kom je nergens!
dat is mijn ervaring toch, ofwel snap ik het niet goed!"

Het gaat om deze Affirmatie van de Maand:

Als ik mijn kwetsbaarheid toon, toon ik mijn pracht.
Mijn zachte kant mag er zijn.


Mijn antwoord is:
"Ik snap precies wat je zegt: het is jouw overtuiging dat je nergens komt als je je kwetsbaar opstelt, en dus zul je ook de bijbehorende ervaringen krijgen. En daar zat ik ook, heel lang. Totdat ik het eerst alleen 'online' ging veranderen, dus achter de muur van het onpersoonlijke internet. En langzaam maar zeker durfde ik het ook in mijn 'echte' leven.

Wat betreft internet: misschien heb je gezien hoe kwetsbaar ik me opstel in de affirmatie van de maand. Ik vertel mijn waarheid, en zou daar heel veel negatieve reacties op kunnen krijgen. Maar dat gebeurt slechts een enkele keer, en het merendeel zijn reacties als: 'wat fijn dat je ons een kijkje in je leven gunt' 'wat heerlijk dat je zo open bent' enzovoort. Ik heb zelf mijn overtuiging veranderd, en ik merk dat de buitenwereld nu anders op mij reageert dan toen ik nog verwachtte aangevallen te worden of neergemaaid te worden.

Dit schrijf ik niet om je over te halen, want een overtuiging is niet per se negatief. Als jouw overtuiging voor jou werkt, dan is dat goed. Maar is er ergens een deel in jou dat ook haar zachte kant wil laten zien en erkend wil hebben, dan is er de uitnodiging om met deze affirmatie te werken. En het werken met een affirmatie betekent overigens niet direct dat je je gedrag hoeft te veranderen. Je verandert je gedrag pas als je voelt dat de affirmatie in je systeem zit, omdat je dan vanzelf meeverandert."