Twee soorten affirmaties

Lezeres Carina maakte de volgende opmerking over affirmaties:
Een affirmatie in ‘concrete en actieve’ taal opgesteld ervaar ik als een krachtiger affirmatie. Bijvoorbeeld in de affirmaties van maart: de affirmatie ‘Ik maak bewust contact met de aarde’ is concreet en actief gesteld en de extra affirmatie: Als ik geaard ben, kan mijn intuïtie groeien’ houdt een oorzaak gevolg in en zou krachtiger zijn als het in concrete actieve taal gesteld is, zoals bijvoorbeeld: ‘Ik ben geaard en mijn intuïtie kan groeien’.

Mijn reactie:
Het klopt helemaal wat je schrijft, maar er is nog een tweede manier waarop affirmaties kunnen werken. De eerste manier is dat wat jij noemt: het aanzetten tot gewenste actie. De tweede manier is het creëren van een nieuwe overtuiging.

De affirmatie ‘Ik maak bewust contact met de aarde’ is een goed voorbeeld van het eerste doel: het is een actie die je inprogrammeert in je hersenen, zodat ie af en toe zelf naar boven komt en je dan bewust actie onderneemt - het bewust contact maken in dit geval. Daar valt de affirmatie 'Ik ben geaard en mijn intuïtie kan groeien’ ook onder, hoewel ik hem zelf zou verwoorden als: 'Ik ben geaard. Mijn intuïtie groeit iedere dag meer en meer.' Het gebruik van het woord 'kan' in dit geval verzwakt de affirmatie namelijk.

De affirmatie 'Als ik geaard ben, kan mijn intuïtie groeien’ is een voorbeeld van de tweede categorie: je gaat een oude overtuiging overschrijven of een nieuwe overtuiging, een nieuw idee, in jezelf opnemen. Soms heb je een dergelijke overtuiging nodig, omdat anders de actie-affirmatie niet werkt. Een voorbeeld:

Actie-affirmatie:
Ik neem iedere dag tijd voor mezelf.

Stel nu dat je een onderliggende overtuiging hebt, die tijd nemen voor jezelf linkt aan bijvoorbeeld luiheid of egoisme. Dan is het goed om met een overtuigings-affirmatie te werken, bijvoorbeeld:

Als ik elke dag tijd neem voor mezelf, ben ik een betere moeder (/vader/werknemer/mens/enzovoort).

De actie-affirmaties hiervan, 'Ik neem elke dag tijd voor mezelf' en 'Ik ben een goede moeder', hebben een andere werking.

Ik hoop dat het zo duidelijk is!

3 comments:

Anonymous said...

Ik heb eigenlijk een algemeen vraagje over affirmaties. Kan je meerdere affirmaties per dag gebruiken of maak je het dan te ingewikkeld voor jezelf?

Hou je het beter bij 1 affirmatie per dag/week/maand?

Als je na een tijdje stopt met het gebruiken van een bepaalde affirmatie, herval je dan weer in je slechte gewoonte of zit de affirmatie dan al diep genoeg in je hoofd?

Ik weet het,...veel vragen ineens, maar je leek me de geschikte persoon om het eens aan te vragen.

Alvast bedankt!

Edith said...

Hai Philip (allereerst mijn excuses in de vertraging van je antwoord!).

Ik kan geen eenduidig antwoord geven op je vraag, want het heeft te maken met welk doel je de affirmaties gebruikt en hoe ver je al bent in het 'oplossen' van je probleem.

Stel bijvoorbeeld dat het je niet lukt om een vaste relatie te vinden. Je vindt het vrijgezelle leven genoeg en wilt er nú wat aan doen. Dan is het een goed idee om met veel verschillende affirmaties te werken, van "Ik ben het waard liefde te ontvangen" via "Ik ben in staat een langdurige relatie te hebben" tot "Ik vertrouw anderen" (en zo kan ik nog wel twintig andere, en honderden afgeleide bedenken). Je kunt bijvoorbeeld een mp3 inspreken met een stuk of 20-30 affirmaties en die heel regelmatig afluisteren.

Weet je echter door therapie, coaching en healingsessies al wat de ware oorzaak is van je relatieproblemen (bijvoorbeeld omdat je bang bent om bedrogen te worden) dan ga je specifiek met één, maximaal twee affirmaties aan de gang. In dit geval bijvoorbeeld: "Ik trek alleen eerlijke mensen in mijn leven aan" en "Ik ben altijd veilig".

Normaal gesproken werk ik dus met meerdere affirmaties tegelijk. Heb ik een specifiek issue, dan duik ik daar dieper in, formuleer een affirmatie die het probleem bij de kern aanpakt en werk ik net zo lang met deze affirmatie totdat ik voel dat hij in me opgenomen is. Soms gebeurt het dat ik dan even terugval heb, nadat ik al een tijdje gestopt ben bewust met die affirmatie te werken. Maar omdat die affirmatie dan al zo krachtig in mijn hoofd zit, kan ik me 'm makkelijk herinneren en haal ik 'm weer naar boven. Ik merk dan dat het vaak een kwestie is van "oja, dat was ook zo" en dat het probleem dan onmiddellijk wegzakt.

Dus, als je na een tijdje stopt met een bepaalde affirmatie, werkt het alleen als die affirmatie ook echt in elke vezel van je lichaam geïntegreerd is. Je voelt dat eerlijk gezegd vanzelf wel. Opeens realiseer je je dat je al een tijd de affirmatie vergeten bent, maar dat je gedrag wel blijvend veranderd is. Of je realiseert je ineens: ja, dat is zo, ik weet het nu, en je stopt bewust met de affirmatie. Maar als je stiekem denkt "Het werkt toch niet" of "Ik heb er geen meer in" of "Ik vergeet het steeds" dan kun je er donder op zeggen dat je ego je probeert te saboteren!

Groet, Edith

Unknown said...

Affirmaties zijn voor mij zeer moeilijk uit te voeren. Denk bijv aan "Ik neem iedere dag tijd voor mezelf."

Ik denk meteen aan hoe, hoeveel tijd, waar haal ik de tijd vandaag... ik heb het zo druk...werk, studie, etc...

Het is zo ongrijpbaar.